Chia semienka

0 0

Chia semienka majú veľmi nízky glykemický index, sú ľahko stráviteľné, neobsahujú lepok a v strave doplnia príjem esenciálnych mastných kyselín i vlákniny.

Viac detailov

Kúpou tohto produktu získate 7 vernostných bodov. V košíku tak budete mať 7 bodov, ktorý/é si môžete vymeniť za kupón v hodnote 0,35 €.


2,00 €

  • 500 g
  • 100 g

  • Detaily
  • Nutričné hodnoty
  • Zloženie

Chia semienka

Chia semienka pochádzajú z kvitnúcej rastliny čeľade hluchavkovitých – šalvie španielskej (Salvia hispanica). Táto rastlina sa bežne vyskytuje v Mexiku a Guatemale. História ukazuje, že pre Aztékov bola chia významnou agrikultúrnou plodinou. Vo svojich domácich krajinách je chia bežná aj dnes, do zvyšku sveta sa rozšírila len pred niekoľkými desiatkami rokov.

Štúdií, ktoré sa zaoberali zdravotnými benefitmi chie na ľuďoch, bolo zatiaľ len niekoľko. Dôkazy pozitívnych vlastností však existujú. Chia preukázala pozitívny vplyv na stabilizáciu krvného cukru, trávenie, znižovanie cholesterolu a zvýšenie energie.

Chia je v súčasnosti skúmaná ako potenciálna prírodná liečba cukrovky II. typu, pretože spomaľuje trávenie. Želatínový povrch chia semienok, ktorý sa objavuje pri vystavení chia semienok vode, tiež zabraňuje prudkým nárastom hladiny krvného cukru.

Zlepšia nutričný profil jedál

Malé semienka majú tiež zaujímavý nutričný profil. Obsaujú vápnik, mangán, fosfor a sú dobrým zdrojom Omega 3 tuku – ALA (kyselina alfa-linolenová). Táto kyselina sa nachádza už v materskom mlieku a človek ju musí prijímať z potravy, keďže telo si ju nevie syntetizovať samo.

Chia semienka sa dajú konzumovať celé aj pomleté. Nemajú chuť, preto neovplyvnia chuťový profil jedál, ak sa rozhodnete pridať ich do svojho menu. Chia semienkami sa dajú posypať šaláty, pomleté sa hodia do šejkov a smoothies, či dokonca do zmrzliny. Nič nepokazia ani v jogurte, tvarohu, polievke, kašiach či dezertoch.

Vláknina a Omega 3

V jednej 10-gramovej porcii chia semienok sa nachádzajú takmer 4 gramy vlákniny.  Nejde však o nerozpustnú vlákninu, ale rozpustnú vlákninu. Táto vláknina "kŕmi" mikroflóru v našich črevách a fermentuje sa na mastné kyseliny s krátkym reťazcom. Jej nadmerný príjem však môže spôsobiť nadúvanie, najmä ak nie ste zvyknutý na dostatočný prísun rastlinnej rozpustnej vlákniny.

V desaťgramovej porcii sa nachádza aj viac než 1,5 g Omega 3 mastných kyselín vo forme kyseliny alfa-linolenovej. Ľudské telo nie je pri konverzii tejto kyseliny efektívne, no je úspešnejšie pri chia semienkach než napríklad pri ľane.

Zdravšie kosti a zuby

Chia semienka sú bohaté na vápnik, mangán i fosfor. Všetky tieto minerály hrajú dôležitú úlohu pri udržiavaní zdravých kostí a zubov. Fosfor je navyše potrebný aj pri syntéze bielkovín a raste a oprave tkanív.

Zasýti a "nerozhádže" krvný cukor

Stabilizujúci efekt chia semienok na krvný cukor bojuje aj s inzulínovou rezistenciou (znížená senzitivita buniek na inzulín), ktorá súvisí napríklad aj s neželaným ukladaním tuku.

Aminokyselina tryptofán, ktorá sa v chia semienkach nachádza, pomáha regulovať apetít, spánkový cyklus a zlepšuje náladu.

Zloženie

Semienka šalvie španielskej - chia

Použitie

Maximálny denný príjem by nemal podľa regulácie EU prekročiť 15 gramov.

Chia semienka sa dajú konzumovať celé aj pomleté. Nemajú chuť, preto neovplyvnia chuťový profil jedál, ak sa rozhodnete pridať ich do svojho menu. Chia semienkami sa dajú posypať šaláty, pomleté sa hodia do šejkov a smoothies, či dokonca do zmrzliny. Nič nepokazia ani v jogurte, tvarohu, polievke, kašiach či dezertoch.

Údaje o nutričných hodnotách pre tento produkt sa pripravujú

Údaje o zložení pre tento produkt sa pripravujú