Slovenské ghee vyrobené na Orave 400 g

0 0

Slovenské ghee (ghí), priamo zo srdca Oravy, z obce Leštiny. Ghee je maslový tuk, vyrobený prepustením 100% masla zo smotany. Maslový tuk, ktorému sa dnes hovorí podľa indickej kuchyne ghí, nie je žiadnou novinkou ani v slovenských luhoch a hájoch, čo na Orave dobre vedia.

Viac detailov

Tento produkt už nie je dostupný


Upozornite ma, keď bude produkt skladom

Kúpou tohto produktu získate 5 vernostných bodov. V košíku tak budete mať 5 bodov, ktorý/é si môžete vymeniť za kupón v hodnote 0,25 €.


5,90 €

  • 400 ml

  • Detaily
  • Zloženie

Ghee (ghí) je čistý maslový tuk

Maslový tuk, ktorému sa dnes hovorí podľa indickej kuchyne ghí, nie je žiadnou novinkou ani v slovenských luhoch a hájoch. Naše babičky mu vraveli topené maslo alebo šmolc. Oceňovali predovšetkým to, že vďaka absencii vody a bielkovín neoxiduje, takže v dobre uzavretej nádobe vydrží na chladnom a tmavom mieste aj niekoľko mesiacov.

Ghí je čistý tuk, ktorý sa pripravuje veľmi pomalým prepúšťaním masla. Pri tejto procedúre sa z masla odparuje voda, ale aj vznikajúca pena, v ktorej sú mliečne bielkoviny, cukry a ďalšie látky, ktoré obsahuje bežné maslo. Výsledným produktom je naozaj čistý tuk, ktorý má žltú farbu a lahodnú maslovú vôňu i chuť s mierne sladkým, orechovým podtónom.

Ghí sa síce vyrába z masla, ale vďaka spracovaniu sa v ňom nenachádza laktóza ani kazeín. Vďaka tejto vlastnosti si ho môžu, po porade s lekárom, dopriať aj ľudia, ktorí majú radi chuť masla, ale trpia alergiou na niektorú z mliečnych zložiek.

Ďalšou z jeho neoceniteľných vlastností je veľmi vysoký bod zápalnosti, ktorý sa pohybuje okolo 240° C. To vďaka tomu, že pri prepúšťaní masla sú odstránené všetky jeho prímesi. Pri pečení alebo vyprážaní tak nedochádza k prepaľovaniu látok obsiahnutých v tukoch s nižším bodom dymivosti a k ​​ich škodlivému uvoľňovaniu do potravín.

Mimoriadne priaznivá cena

Ghee len ťažko zoženiete za túto slovenskú ľudovú cenu. Najmä, keď si kupujete ghee vyrobené v zahraničí a dovážané na Slovensko. Nízkou cenou tiež chceme povzbudiť zákazníkov, aby si ľahšie našli cestu k slovenskej produkcii. Oravské ghee síce nemá certifikát BIO, no chutí a vonia rovnako dobre ako BIO certifikované výrobky. Navyše kúpou slovenského ghee dávate prácu ľuďom na Orave.

100% topené maslo, vyrobené z masla z pasterizovanej smotany